Zöld fordulat a láthatáron

2020. február 5.
Megosztás

Az ingatlanpiac dinamikus bővülése minden bizonnyal alábbhagy idén, de az áremelkedés még nem ér véget. A különböző, lakásvásárlást ösztönző, határozott időre szóló támogatások előre hozhatják a vásárlásokat, ezzel is lendületben tartva a piacot. Emellett egyre fontosabbá válnak az energiahatékonysági szempontok, néhány szabály tavalyi életbe lépése után idén új, környezetbarát technológiákat támogató rendeletek is várhatók.

Ingatlanpont hirdetés

${product.price}

${product.address}, ${product.city}

${product.size} m2 terület

Mennyit ér a lakása?

Ingatlanár-kalkulátor néhány kattintással, folyamatosan frissülő adatokkal

Érdekel

Az OTP Bank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképének adatai szerint egyelőre töretlen az ingatlanár növekedés a hazai piacon; tavaly az első három negyedévben országosan 14%-os drágulás volt az előző év azonos időszakához képest. Azonban nagyok a különbségek az ország területei között: van olyan megye, ahol az árak harmadukkal emelkedtek egy év alatt, néhol viszont 10%-kal sem.

Január 1-jétől újra 27%-ra emelkedett az új lakások áfája, ugyanakkor egy friss intézkedéssel a falusi CSOK által érintett településeken építkezők 5 millió forintig áfa-visszatérítést is kérhetnek. Az ingatlanpiaci forgalom már harmadik éve érezhetően az olcsóbb területek felé tolódik. A most bejelentett változtatás azonban tovább erősítheti ezt a folyamatot, és a kistelepülések építőiparának fehérítésére is pozitív hatással lehet.

A különböző lakásvásárlást vagy egyéb lakáscélokat támogató állami kedvezmények fenntartása, vagy az igen kedvezményes konstrukcióban elérhető Babaváró kölcsön – amely szerződéskötési ideje véges, 2022. december 31-hez kötött – előre hozhatja a családok ingatlanvásárlását. Ez továbbra is hajthatja a keresletet.

Egyre fontosabb szempont lehet az ingatlanpiacon az energetikai fenntarthatóság. Több jel is arra mutat, hogy különböző szabályozások, szabványok érvénybe lépése, illetve a vásárlók hozzáállásának változása is egyre inkább előtérbe helyezik a környezetbarát, energia-hatékony technológiákat a piacon. Jövőre például már csak legalább BB energetikai minősítésű lakóház kaphat használatba vételi engedélyt, illetve fontosabbá válhat az épületek tájolása, a megfelelő fűtési-, hűtési megoldások alkalmazása. Elképzelhető, hogy más egyéb pénzügyi ösztönzők is bevezetésre kerülhetnek, amelyek tovább erősíthetnék ezt a trendet.

Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank szándékai szerint olcsóbb lehet a lakáshitel vagy személyi kölcsön kamata azoknak a hitelfelvevőknek, akik a banki kölcsönt minimum „BB” energetikai minősítésű lakóingatlan megvételére fordítják vagy ilyet építenek. A kedvezmény az energiahatékonyságot eredményező felújításokra is érvényes lehet. Ez a pénzügyi ösztönzés tovább növelheti a magasabb energetikai besorolással rendelkező épületek számát.

A 2021-ben életbe lépő új energetikai követelmények – bár ezek bevezetését már évekkel ezelőtt bejelentették – óriási kihívás elé állítják a beruházókat és a magánépítkezőket. Kevesebb mint egy év múlva ugyanis már csak olyan lakás kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek energiaigénye közel nulla, és a fűtéshez és melegvíz-ellátáshoz kapcsolódó energiaszükséglete legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból biztosított. Ráadásul a felújításoknál és korszerűsítéseknél is figyelembe kell venni ezeket az előírásokat.

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!