Új otthonba költözne? Erre érdemes figyelnie, ha a következő hónapokban szeretne használt ingatlant vásárolni

2019. július 1.
Megosztás

A lakásvásárlást, bővítést, korszerűsítést támogató rendelkezések sora lépett életbe július elsején. A legszembetűnőbb változás talán a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitellel kapcsolatban történt. Összeszedtük Önnek, hogy mire érdemes készülnie, ha a következő hónapokban szeretne új otthonhoz jutni.

Ingatlanpont hirdetés

${product.price}

${product.address}, ${product.city}

${product.size} m2 terület

Mennyit ér a lakása?

Ingatlanár-kalkulátor néhány kattintással, folyamatosan frissülő adatokkal

Érdekel

A legtöbbeket érintő változás a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitellel kapcsolatban történt. 2019. július elsejétől ugyanis nem csak az új, hanem a használt lakás vásárlására is felhasználhatja ezt az akár teljes futamidőre fix kamatozású kölcsönt. Ez azért jó a családoknak, mert a kutatásunk is megerősítette, hogy nagyon sokan keresnek használt ingatlant, viszont abban is sokan egyetértenek, hogy komfortosabb albérlet helyett saját lakásban lakni.

A CSOK mellé 2019. július 1-től 2 gyermek esetén 10 millió forint, 3 gyermek esetén akár 15 millió forintot is igényelhet, ha használt lakás vásárlása előtt áll. A vissza nem térítendő CSOK támogatás összege változatlan marad: 1 gyermek esetén 600.000 Ft, 2 gyermek esetén 1.430.000 Ft, 3 gyermeknél 2,2 millió Ft, míg 4 gyermek esetén 2,75 millió Ft. Fontos tudnia, hogy CSOK-ot akkor is igényelhet, ha nincs még gyermeke. Ilyenkor nyilatkoznia kell arról, hogy fog majd gyereket vállalni a következő pár évben. Az 1. gyermeknek 4, a 2. gyermeknek pedig 8 éven belül kell megszületnie.

A lakásvásárlást azonban nem szabad elkapkodni, ezért még az ingatlan kiválasztása előtt érdemes felkeresnie egy olyan pénzügyi partnert, akinél minden támogatás elérhető és szakértő tud Önnek segíteni a fontos döntések meghozásában.

Nem csak városban érdemes gondolkodni, itt a falusi CSOK

2019. július 1-től életbe lépett a falusi CSOK is, ami külterületen lévő tanya vagy birtokközpont esetében bárhol, belterületen belül pedig közel 2500 kistelepülésen lévő lakásra lehet igényelni. Ezt a vissza nem térítendő támogatást lakásbővítésre és/vagy korszerűsítésre fordíthatja, akár használt lakás vásárlással együtt is. Ha vásárol is, akkor a falusi CSOK összege maximum 10 millió forint lehet. Ellenben az nagyon fontos, hogy vásárlásra csak a támogatás fele fordítható, a maradék részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell fordítani. Használt lakás korszerűsítésére vagy bővítésére 3 vagy több gyermek esetén maximum 5 millió forint igényelhető. Ezenkívül kamattámogatott hitel is igényelhető a falusi CSOK mellé, ami vásárlással egyidejű bővítéssel és/vagy korszerűsítéssel akár 15 millió forint is lehet 3, vagy több gyermek esetén.

CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitel THM: 3,1%

A THM a 2019. július 1-én érvényes kondíciók alapján került meghatározásra az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM nem tartalmazza a lakásbiztosítás díját, mivel az nem ismert.

Az ingatlanhitel igénybevételéhez lakásbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges. A kölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. Az OTP Jelzálogbank Zrt. által folyósított kölcsön esetében közvetítőként az OTP Bank Nyrt. jár el.

A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek. A részletes feltételekért látogasson el bármelyik bankfiókunkba, illetve tájékozódjon a honlapon közzétett vonatkozó üzletszabályzatokból, hirdetményekből és egyes akciók esetén a részvételi szabályzatból. A Bank a hitelbírálat jogát fenntartja.

*Ezek a kamattámogatott hitelek kizárólag CSOK-kal együtt igényelhetőek. **A vásárlásra igényelt támogatás összege nem haladhatja meg a 50%-ot.

Az ingatlan az egyik legfontosabb vagyontárgy!

Köss lakásbiztosítást, ami fedezheti költségeid, ha otthonodban vagy ingóságaidban kár keletkezik!

Érdekel

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!