Új otthonba költözne? Erre érdemes figyelnie, ha a következő hónapokban szeretne használt ingatlant vásárolni

2019. július 1.
Megosztás

A lakásvásárlást, bővítést, korszerűsítést támogató rendelkezések sora lépett életbe július elsején. A legszembetűnőbb változás talán a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitellel kapcsolatban történt. Összeszedtük Önnek, hogy mire érdemes készülnie, ha a következő hónapokban szeretne új otthonhoz jutni.

Új ingatlanár kalkulátor

Az OTP Ingatlanpont kalkulátora segítségével ingyen kiszámíthatja, hogy jelenleg mennyit ér egy adott ház vagy lakás és azt is megtudhatja, hogy miként változott az ára az elmúlt években.

Érdekel

A legtöbbeket érintő változás a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitellel kapcsolatban történt. 2019. július elsejétől ugyanis nem csak az új, hanem a használt lakás vásárlására is felhasználhatja ezt az akár teljes futamidőre fix kamatozású kölcsönt. Ez azért jó a családoknak, mert a kutatásunk is megerősítette, hogy nagyon sokan keresnek használt ingatlant, viszont abban is sokan egyetértenek, hogy komfortosabb albérlet helyett saját lakásban lakni.

A CSOK mellé 2019. július 1-től 2 gyermek esetén 10 millió forint, 3 gyermek esetén akár 15 millió forintot is igényelhet, ha használt lakás vásárlása előtt áll. A vissza nem térítendő CSOK támogatás összege változatlan marad: 1 gyermek esetén 600.000 Ft, 2 gyermek esetén 1.430.000 Ft, 3 gyermeknél 2,2 millió Ft, míg 4 gyermek esetén 2,75 millió Ft. Fontos tudnia, hogy CSOK-ot akkor is igényelhet, ha nincs még gyermeke. Ilyenkor nyilatkoznia kell arról, hogy fog majd gyereket vállalni a következő pár évben. Az 1. gyermeknek 4, a 2. gyermeknek pedig 8 éven belül kell megszületnie.

A lakásvásárlást azonban nem szabad elkapkodni, ezért még az ingatlan kiválasztása előtt érdemes felkeresnie egy olyan pénzügyi partnert, akinél minden támogatás elérhető és szakértő tud Önnek segíteni a fontos döntések meghozásában.

Nem csak városban érdemes gondolkodni, itt a falusi CSOK

2019. július 1-től életbe lépett a falusi CSOK is, ami külterületen lévő tanya vagy birtokközpont esetében bárhol, belterületen belül pedig közel 2500 kistelepülésen lévő lakásra lehet igényelni. Ezt a vissza nem térítendő támogatást lakásbővítésre és/vagy korszerűsítésre fordíthatja, akár használt lakás vásárlással együtt is. Ha vásárol is, akkor a falusi CSOK összege maximum 10 millió forint lehet. Ellenben az nagyon fontos, hogy vásárlásra csak a támogatás fele fordítható, a maradék részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell fordítani. Használt lakás korszerűsítésére vagy bővítésére 3 vagy több gyermek esetén maximum 5 millió forint igényelhető. Ezenkívül kamattámogatott hitel is igényelhető a falusi CSOK mellé, ami vásárlással egyidejű bővítéssel és/vagy korszerűsítéssel akár 15 millió forint is lehet 3, vagy több gyermek esetén.

CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitel THM: 3,1%

A THM a 2019. július 1-én érvényes kondíciók alapján került meghatározásra az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM nem tartalmazza a lakásbiztosítás díját, mivel az nem ismert.

Az ingatlanhitel igénybevételéhez lakásbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges. A kölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. Az OTP Jelzálogbank Zrt. által folyósított kölcsön esetében közvetítőként az OTP Bank Nyrt. jár el.

A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek. A részletes feltételekért látogasson el bármelyik bankfiókunkba, illetve tájékozódjon a honlapon közzétett vonatkozó üzletszabályzatokból, hirdetményekből és egyes akciók esetén a részvételi szabályzatból. A Bank a hitelbírálat jogát fenntartja.

*Ezek a kamattámogatott hitelek kizárólag CSOK-kal együtt igényelhetőek. **A vásárlásra igényelt támogatás összege nem haladhatja meg a 50%-ot.

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!