Új korszak indulhat a fővárosi újlakás-piacon

2019. augusztus 9.
Megosztás

Nagyon lecsökkent a forgalom és az újonnan megjelenő kínálat a fővárosi újlakás-piacon 2019 első felében. Bár az éves összehasonlítást nézve nem ilyen drámai a helyzet, minden jel arra utal, hogy új korszak indulhat az elmúlt három év szárnyalása után.

Ingatlanpont hirdetés

${product.price}

${product.address}, ${product.city}

${product.size} m2 terület

Január és június között sokkal kevesebb újonnan épült lakás talált gazdára Budapesten, mint tavaly, ez pedig három éves mélypontot jelent. A visszaesésnek több oka is lehet. Egyrészt egyre kevesebb az 5%-os áfával eladható lakás a piacon, másrészt az újlakás árak olyan szintet értek el, hogy egyre kevésbé vonzó a bérbeadásukkal elérhető hozam a befektetők számára, harmadrészt pedig, sok forrást szív el a piacról a Magyar Állampapír Plusz is.

Azonban nem kell megijedni, nincs szó arról, hogy teljesen leállna a piac. Ezt jelzi például az is, hogy az év elején több mint 100 új projekt keretében több ezer lakás eladása indult el az OTP Bank projekt adatbázisa szerint. Sőt, nem is csak a 2018 novembere előtt megszerzett – azaz 5%-os áfát biztosító – építési engedéllyel rendelkező projektek uralják most a kínálatot, hiszen sok beruházás értékesítése indult már el idei engedélyek alapján, és ezek főleg nagy, akár több száz lakásos projektek. A képlet egyszerű: nagyobb költségekkel és így magasabb árszinttel egyre inkább csak a nagy cégek mernek építkezni, amelyek felé a vevők bizalma is nagyobb, így mindkét fél kisebb kockázatot vállal.

Az előrejelzések szerint az újonnan megépített társasházi lakások száma Budapesten idén több mint 12 ezer darabbal tetőzhet, ám ez 2020-ban a felére eshet vissza. Ugyanakkor még legalább tízezer olyan lakás van, ami már előrehaladott tervezési fázisban áll és hamarosan meg fog épülni. Érdekes megfigyelni, hogy mind az értékesítésben, mind az építkezésben a XIII. kerület a legnépszerűbb, és ez feltehetően jövőre sem fog változni, tehát, aki újépítésű lakásba vágyik, annak irány Angyalföld!

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!