Új korszak a lakáshitelezésben

2020. június 11.
Megosztás

Nem meglepő módon a veszélyhelyzet kihirdetése óta lényegesen többen intézik bankügyeiket online, fizetik be elektronikus úton csekkjeiket, vagy éppen vesznek fel így személyi kölcsönt. A változó körülményekhez igazodva az OTP Bank egy új szolgáltatást fejlesztett, amelynek eredményeként a lakáshitel felvételének folyamata még egyszerűbbé vált. Az e-LAK1 megoldásnak köszönhetően az ügyfelek egyes ingatlanfedezetű lakáshiteleket online, a saját otthonukból igényelhetnek. Ha minden szükséges dokumentum rendben van, akkor mindössze egy alkalommal, a szerződés aláírásakor szükséges csak ellátogatniuk a bankfiókba.

Nem kétséges, a koronavírus-járvány komoly hatással van életünk számos területére, és rövid idő alatt megváltoztak a pénzügyi szokásaink is. A QR-kód alapú csekkbefizetések száma például megnégyszereződött az elmúlt hetekben az OTP Banknál, áprilisban pedig a négyszeresére ugrott az online benyújtott személyi kölcsön-igénylések aránya az év első három hónapjához képest. A visszajelzések szerint megnyugtató az ügyfelek számára, hogy kedvező hitelbírálat esetén átlagosan egy órán belül a számlájukra kerül a pénz úgy, hogy ki sem kell mozdulniuk otthonról.

Csak a szerződéskötéshez van szükség személyes jelenlétre

Mennyit ér a lakása?

Ingatlanár-kalkulátor néhány kattintással, folyamatosan frissülő adatokkal

Érdekel

Korábban egy-egy lakáshitel igénylése során átlagosan 3-szor, 4-szer is fel kellett keresniük az ügyfeleknek a bankfiókot. Mostantól az egyes ingatlanfedezetű lakáshitelek esetén is lehetővé vált, hogy az ügyfelek még egyszerűbben jussanak hozzá az igényelt összeghez, ugyanakkor, ha szeretnék, továbbra is igénybe vehetik a személyes tanácsadási szolgáltatást a komoly döntés előtt.

Az e-LAK szolgáltatásnak köszönhetően az ügyfelek az ingatlanfedezetű lakáshitel-igénylés teljes folyamatát otthonról intézhetik a termék kiválasztásától kezdve a szükséges dokumentumok, igazolások benyújtásán át, egészen a hitelszerződés megkötéséig. Csak az utolsó fázisban, a szerződéskötéskor van szükség arra, hogy személyesen is megjelenjenek a bankfiókban. A személyes tanácsadás igénybevételéhez továbbra is több száz ingatlanhitelezési szakértő áll az ügyfelek rendelkezésére a folyamat minden állomásán.

Piaci hitelek igénylésénél használhatjuk

Az e-LAK megoldás egyelőre kizárólag piaci hitelek esetében vehető igénybe, államilag támogatott konstrukciókra (CSOK, Falusi CSOK, kamattámogatott hitelek) nem terjed ki. Az új szolgáltatás új vagy használt lakás vásárlásakor, illetve szabad felhasználású ingatlanfedezetű hitel esetén is igénybe vehető. Fontos részlet, hogy csak az adós vagy az adóstárs lehet a tulajdonos az ügyletben érintett ingatlanban.

Az e-LAK-folyamatban az OTP Bank a jogszabályokban előírt papíralapú aláírásokat az ügyfélkapun elérhető AVDH-val (azonosításra visszavezethető dokumentumhitelesítés) kezeli, a rendszer használatát a honlapon elérhető útmutatóval segíti. Az igénybeadáshoz szükséges banki adatlapokat és nyilatkozatokat az OTP Bank írható pdf formátumban teszi közzé, amelyeket az ügyfelek így könnyen kitölthetnek és lementhetnek a saját gépükre. Az igényléshez szükséges papíralapú dokumentumok és okmányok benyújtásakor az OTP Bank elfogadja a megfelelő minőségű szkennelt vagy fotózott változatot is. A teljes folyamat során mindössze egyetlen alkalommal, a szerződés megkötésekor a hitelügylet összes szereplőjének (az adósnak és az adóstársaknak is) személyesen kell megjelennie a bankfiókban, ahol elvégzik az azonosítást, valamint az adatok és a dokumentumok egyeztetését. Ha pedig minden egyezik, már csak alá kell írni a szerződést.

További információk az e-LAK megoldásról: https://www.otpbank.hu/portal/hu/Lakashitel/e-lak

1THM információk

Lakáshitel THM: 3,8 - 10,0%

Szabad felhasználású jelzáloghitel THM: 5,1 - 12,0%

A teljes hiteldíjmutató (THM) meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén az értékek módosulhatnak. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát, továbbá nem tartalmazza a lakásbiztosítás díját, mivel az nem ismert.

A teljes hiteldíjmutató (THM) értékek a 2020. június 1-től érvényes kondíciók alapján 5 millió Ft kölcsönösszegre 20 éves futamidő (240 db törlesztőrészlet) mellett kerültek meghatározásra az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével, a feltételek változása esetén az értékek módosulhatnak.

Az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az ügyfél által kiválasztott konstrukcióra az aktuális feltételek mellett adott személyre szabott ajánlatot.

Az OTP Jelzálogbank által folyósított kölcsön esetében közvetítőként az OTP Bank jár el. Az ingatlanhitel igénybevételéhez lakásbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges. A kölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. A bank a hitelbírálat jogát fenntartja.

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!