Tudta, hogy a klímaváltozás még az ingatlanárakra is hatással lehet?

2019. július 1.
Megosztás

Sokan találkozhattak már az „elvehetetlen örökpanoráma”, vagy „szép kilátás” jelzőkkel az ingatlanhirdetések címében. De vajon mennyi ebből a valóság, és – ha valóban van panoráma – mennyire növeli az ingatlan értékét? Számít a tájolás vagy az, hogy merre néz az ablak? Összeszedtük, hogy piaci szempontból mit érdemes tudnia a fekvésről, kilátásról.

Ingatlanpont hirdetés

${product.price}

${product.address}, ${product.city}

${product.size} m2 terület

Az ingatlantulajdonosok nagyon sokszor úgy tekintenek a „panorámára”, mint minden hirdetés aduászára. Azonban a vonzó képeknek és hangzatos leírásoknak nem szabad bedőlni, hiszen nincs magára a fogalomra konkrét definíció és nincs szabály arra sem, hogy a szép kilátás mennyivel növeli meg az ingatlan értékét.

Milyen szempontokra kell figyelni az új és a régi építésű házaknál?

Mennyit ér a lakása?

Ingatlanár-kalkulátor néhány kattintással, folyamatosan frissülő adatokkal

Érdekel

Sokat számít például, hogy hányadik emeleten van az adott lakás. A régebbi épületekben, ahol nincs lift, a legnépszerűbbek az első vagy második emeleti lakások voltak, viszont ma már ritka, hogy egy társasházat lift nélkül építenének meg.

Megfigyelhető, hogy alulról felfelé emeletenként nő az ugyanolyan méretű és elrendezésű lakások ára.

Szívesen lakna olyan lakásban, ahol nyáron hideg, télen pedig meleg van?

Mostanában a tájolásra is egyre többen odafigyelnek. Korábban hódított a déli tájolás, ma az egyre nagyobb nyári meleg miatt jobban átgondoljuk a csak délre néző lakások vásárlását. Az északi fekvésről régebben a sötét és nyirkos lakások jutottak az eszünkbe, de ma már inkább a kellemes hűvösre gondolunk először.

A meleg ellen persze sokféle képen lehet védekezni, népszerű megoldás például egy légkondicionáló felszerelése, de ez azonban többletköltséget jelent. Nem szabad elfelejtenünk, hogy télen viszont előnyös a világosabb déli fekvés.

Elképzelhető azonban, hogy a klímaváltozás miatt a jövő slágere inkább az északi tájolású, árnyékos lakás lesz és eszerint fognak változni az árak is.

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!