Továbbra is a kockázatkerülés jellemzi a lakáshitelek piacát

2019. november 8.
Megosztás

Kockázatkerülés és egy kis kivárás jellemezte a lakáshitel keresőket az idei második negyedévben. Júliusban azonban ismét lendületet adott a piacnak az otthonteremtést támogató újabb kedvezmények bevezetése.

Eddig a vállalt gyermekek számától függő, egyösszegű támogatás mellé a CSOK-igénylők többsége lakáshitelt is felvett, azonban 2019 első felében az érdeklődés átmenetileg megtorpant, az ügyfelek kivártak, miután már bejelentették a CSOK-hitel feltételeinek várható módosítását.

Érdekesen alakult a CSOK felhasználása is. A támogatás főleg építéshez, vagy új lakás vásárlásához kérték, csupán a csekély maradékot vitték a forgalmát tekintve meghatározó használtingatlan-piacra, ugyanis az összeg túl alacsony volt, különösen az elmúlt években erősen megemelkedett budapesti és nagyvárosi árakhoz képest. A CSOK-csomag bővítése óta viszont látványosan megélénkült az érdeklődés a használtlakás piacon.

Új ingatlanár kalkulátor

Az OTP Ingatlanpont kalkulátora segítségével ingyen kiszámíthatja, hogy jelenleg mennyit ér egy adott ház vagy lakás és azt is megtudhatja, hogy miként változott az ára az elmúlt években.

Érdekel

A változások főleg a régi lakások megszerzését és modernizálását teszik könnyebbé. Az újonnan bevezetett falusi CSOK lakóingatlan vásárlása mellett bővítésre és/vagy korszerűsítésre, meglévő lakóingatlan bővítésére, és/vagy korszerűsítésre egyaránt igényelhető. Ezen kívül már a CSOK-hoz kapcsolható kamattámogatott hitel is fordítható használt ingatlan megvételére.

A Babaváró kölcsön is segítheti az otthonteremtést

Július másik nagy újdonsága Babaváró hitel debütálása volt. A kölcsönt szabadon felhasználhatják a jogosultak, így ez is jelentős kiegészítést jelenthet a lakásvásárlók számára.

Aki csak teheti, minél hosszabb időre fixál

Míg 2018 januárjában még csak kicsit több mint a felét tette ki a legalább 5 évre fixált kamatozású hitelek aránya az új lakáskölcsönök között, addig ez 2019 második negyedévének végére már meghaladta a 99%-ot. A rögzített kamattal felvett kölcsönökön belül is jelentős az átrendeződés: a 10 évre vagy a futamidő végéig érvényes fixálás ma már sokkal keresettebb, mint a korábban legnépszerűbb 5 esztendős.

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!