Továbbra is a kockázatkerülés jellemzi a lakáshitelek piacát

2019. november 8.
Megosztás

Kockázatkerülés és egy kis kivárás jellemezte a lakáshitel keresőket az idei második negyedévben. Júliusban azonban ismét lendületet adott a piacnak az otthonteremtést támogató újabb kedvezmények bevezetése.

Ingatlanpont hirdetés

${product.price}

${product.address}, ${product.city}

${product.size} m2 terület

Eddig a vállalt gyermekek számától függő, egyösszegű támogatás mellé a CSOK-igénylők többsége lakáshitelt is felvett, azonban 2019 első felében az érdeklődés átmenetileg megtorpant, az ügyfelek kivártak, miután már bejelentették a CSOK-hitel feltételeinek várható módosítását.

Érdekesen alakult a CSOK felhasználása is. A támogatás főleg építéshez, vagy új lakás vásárlásához kérték, csupán a csekély maradékot vitték a forgalmát tekintve meghatározó használtingatlan-piacra, ugyanis az összeg túl alacsony volt, különösen az elmúlt években erősen megemelkedett budapesti és nagyvárosi árakhoz képest. A CSOK-csomag bővítése óta viszont látványosan megélénkült az érdeklődés a használtlakás piacon.

Mennyit ér a lakása?

Ingatlanár-kalkulátor néhány kattintással, folyamatosan frissülő adatokkal

Érdekel

A változások főleg a régi lakások megszerzését és modernizálását teszik könnyebbé. Az újonnan bevezetett falusi CSOK lakóingatlan vásárlása mellett bővítésre és/vagy korszerűsítésre, meglévő lakóingatlan bővítésére, és/vagy korszerűsítésre egyaránt igényelhető. Ezen kívül már a CSOK-hoz kapcsolható kamattámogatott hitel is fordítható használt ingatlan megvételére.

A Babaváró kölcsön is segítheti az otthonteremtést

Július másik nagy újdonsága Babaváró hitel debütálása volt. A kölcsönt szabadon felhasználhatják a jogosultak, így ez is jelentős kiegészítést jelenthet a lakásvásárlók számára.

Aki csak teheti, minél hosszabb időre fixál

Míg 2018 januárjában még csak kicsit több mint a felét tette ki a legalább 5 évre fixált kamatozású hitelek aránya az új lakáskölcsönök között, addig ez 2019 második negyedévének végére már meghaladta a 99%-ot. A rögzített kamattal felvett kölcsönökön belül is jelentős az átrendeződés: a 10 évre vagy a futamidő végéig érvényes fixálás ma már sokkal keresettebb, mint a korábban legnépszerűbb 5 esztendős.

Biztosítsd be magad váratlan helyzetekre!

Köss törlesztési biztosítást az OTP Banknál, amely védelmet nyújthat a nem várt élethelyzetekben, hiszen a biztosító kifizetheti a kölcsön törlesztőrészleted, vagy akár a fennálló tartozásod.

Érdekel

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!