Pest megye és a Dunántúl a legvonzóbb célpontok a lakáskeresésnél

2019. november 8.
Megosztás

Évek óta egyre többen költöznek a vonzó munkalehetőségek, vagy a jobb szolgáltatások miatt a nagyobb városokba, leggyakrabban Pest megyébe és a dunántúli megyékbe. Az országon belüli népvándorlás iránya régóta állandó, igaz a falusi CSOK bevezetése hozhat ebben némi változást. De vajon képes az ingatlanpiac és az építőipar lekövetni a megnövekedett keresletet, és mi lesz a „feleslegessé vált” házakkal?

Ön is szívesen költözne a fővároshoz közel, de mégis nyugodt környezetbe?

Ingatlanpont hirdetés

${product.price}

${product.address}, ${product.city}

${product.size} m2 terület

Mennyit ér a lakása?

Ingatlanár-kalkulátor néhány kattintással, folyamatosan frissülő adatokkal

Érdekel

2018-ban jelentősen megnőtt a beköltözők és az ideiglenes lakosok száma Pest megyében. A főváros környékére költözők esetében egyrészt szerepet játszik a népszerű munkahelyek viszonylagos közelsége, másrészt a fővárosinál alacsonyabb ingatlanárak. Ennek köszönhetően egyre kiterjedtebb a budapesti agglomeráció nem hivatalos övezete: a főbb közlekedési útvonalak mentén például már bőven átnyúlik a megyehatáron. Számos, a falusi CSOK szempontjából kedvezményezett településen kereshetnek ingatlant a vásárlók. A főváros vándorlási mérlege tavaly már harmadik éve volt negatív. Az elköltözők döntő többsége a Pest megyei agglomerációban vett ingatlant, igaz – valószínűleg a közelsége miatt – Fejér megyében is nőtt a lakosság száma. Mivel csak az öt legdrágább Pest megyei település (Üröm, Budaörs, Telki, Biatorbágy és Remeteszőlős) átlagára közelíti meg a budapesti árakat, így ha valaki úgy dönt, hogy kiköltözne a fővárosból, rengeteg településen választhat nagyobb lakást, sőt, akár kertes házat is a budapesti ingatlana áráért.

Nem csak Budapest környéke népszerű célpont

Hasonló folyamatok játszódnak le Észak-Nyugat Magyarországon is, ahol a nagyvárosok környékén található kistelepülések különösen népszerűek. Székesfehérvár, Veszprém, Tatabánya és Győr sok és minőségi munkahellyel rendelkező városok, amik az egész országból vonzzák a munkavállalókat és családjaikat. Az agglomerációs szerepet betöltő kistelepülések piaca tehát a nagyvárosokból való kiköltözés mellett emiatt is erősödik. A nagyvárosi ingatlanok kifejezetten népszerűek voltak az utóbbi időben a befektetők körében, néhány éve még egy budapesti átlaglakás árából 2-3 lakást is lehetett vásárolni Tatabányán. Az utóbbi években a városi panellakások voltak a piac slágerei, azonban a falusi CSOK és Babaváró kölcsön miatt a szerepüket a környező kistelepülések családi házai vehetik át.

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!