Már a járvány előtt négyéves mélyponton volt a lakásépítési kedv

2020. május 14.
Megosztás

Idén az első negyedévben országosan 7032 lakás építésére adtak ki építési engedélyt, és 4775 lakás használatba vételét regisztrálták a hatóságok. Az építési kedvben ez jelentős visszaesést jelent, míg a lakásátadásokat idén még viszi előre a több éve indult építkezések lendülete.

Mennyit ér a lakása?

Ingatlanár-kalkulátor néhány kattintással, folyamatosan frissülő adatokkal

Érdekel

Az idei első negyedévben engedélyezett 7032 lakásnál négy éve volt utoljára kisebb az engedélyek száma, és éves alapon is 27 százalékos visszaesést jelez a mutató. Településtípusonként megbontva, Budapesten nagyjából stagnálás látszik, ugyanakkor a nagyobb városokban 50, a kisebb településeken pedig 35-40 százalékos a zuhanás. Ez a statisztika a januártól március végéig terjedő időszakot mutatja, és bár márciusban már alapjaiban változott meg a mindennapi életünk, illetve módosulhattak hosszú távú döntéseink, a járványhelyzet hatása – az építési engedélyezési ügyintézés átfutási ideje miatt is – tisztán majd csak a második, illetve harmadik negyedéves számokban mutatkozik meg. Ekkor még látványosabb visszaesés várható.

Ugyanakkor némileg meglepő, hogy a budapesti 3615 engedély a tavalyi első negyedévhez képest nagyjából stagnálást mutat, ami viszont annak a jele, hogy a fővárosi piacot az itt jellemző nagyobb társasházépítő cégek továbbra is befektetésre érdemesnek gondolják, dacára az idén januártól főszabályként újra 27 százalékra növekvő áfának.

Az OTP adatbázisa szerint az idei első három hónapban Budapesten 52, kisebb-nagyobb társasházi beruházás lakásait kezdték árulni újonnan, amelyek keretében közel 1200 lakás épülne. Noha ez azt mutatja, hogy a piac nem állt le teljesen, jelentős – lakásszámban 40 százalékos – a visszaesés az egy évvel korábbi számokhoz képest. A stagnáló építésiengedély-számmal kapcsolatos ellentmondás ugyanakkor csak látszólagos, hiszen nagyon gyakran már akkor elkezdik árulni a lakásokat, amikor még nincsen jogerős építési engedélye a projektnek.

Budapesten és néhány nagyobb, jelentősebb ipari múlttal rendelkező vidéki városunkban egyértelműen pozitívan hathat majd az építési kedvre, hogy a kormány nemrég tett bejelentése értelmében a rozsdaövezetekben épülő lakásokra kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot vezetnek be. Ennek pontos részletei még nem ismertek, de az 5 százalékos áfa mellett a bruttó árak csökkenésére számíthatunk, ami megnövelheti a keresletet az új lakásokra, és így élénkítő hatással bírhat a fejlesztői oldalon is. Mivel ezeken az egykori ipari területeken jellemzően több száz lakásos projektek épülnek, a kedvezményes áfakulcs egyértelműen javítaná a lakásépítési számokat.

Az újonnan kiadott engedélyek mellett a másik fő mutatóban, a használatba vett lakások számában az országosan, az idei első negyedévben regisztrált 4775 lakás nagyon erős évkezdetet jelez; utoljára 2010-ben volt ennél nagyobb a január-március közötti érték. Éves alapon, Budapesten az országossal nagyjából megegyező, 29 százalékos a növekedés, míg a kisebb városokban és községekben ennél is magasabb, 40-45 százalék közötti. A megyei jogú városokban viszont csak 8 százalékkal több lakás kapott használatba vételi engedélyt, mint egy évvel korábban. Ezek a számok még mindig az elmúlt évek lakásépítési boomjának elhúzódó hatását mutatják. A most épülő lakások beruházóinak jelentős része – akik eredetileg 2020 végéig vállalták a lakásátadást –, amúgy is nagy hajrában van, hiszen 2021-től csak a mostaninál jóval szigorúbb, az építési költséget is növelő energetikai előírásoknak megfelelő lakások kaphatnak használatba vételi engedélyt.

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!