Mamahotel: kényszer vagy kényelem?

2019. június 20.
Megosztás

Új ingatlanár kalkulátor

Az OTP Ingatlanpont kalkulátora segítségével ingyen kiszámíthatja, hogy jelenleg mennyit ér egy adott ház vagy lakás és azt is megtudhatja, hogy miként változott az ára az elmúlt években.

Érdekel

Az önállósodás egyik jelképe, amikor a gyerek „kirepül a családi fészekből” – már, ha képes rá. A saját lakás az önálló élet alapja, felnőtt korban ez adja meg az otthon biztonságát. Sajnos azonban a fiataloknak egyre nehezebb saját lakáshoz jutni, például a magas lakásárak miatt.

Nagy elvárások vannak a szülőkkel szemben, hiszen sokan úgy gondolják, hogy a felnőtt gyermek elköltözéséhez nekik is hozzá kell járulniuk. Az iskola vége után viszont sokan élvezik a „mamahotel” előnyeit.

Tudjuk kik a mamahotel lakói?

Akik tanulmányaikat már befejezték, mégis a szülői ház előnyeit élvezik. Bár már dolgoznak, a rezsi rájuk eső részéről nem gondoskodnak és a házimunkából sem veszik ki a részüket. Ők a mamahotel állandó vendégei. Ismerős?

Ciki, vagy nem?

Megoszlanak arról a vélemények, hogy saját bevétellel rendelkező fiatalnak a szüleivel kell-e laknia. A 25 évnél idősebbek például a gyermek-szülő együttlakását kevésbé fogadják el és inkább az önállósodás felé kacsintgatnak, mint a 18-24 évesek.

A fiatalokat általában váratlanul éri az, hogy mennyire felmentek a lakbér- és ingatlanárak, sokakat ez tart vissza a költözéstől.

Hello Otthon kutatásunk is rámutatott arra, hogy a költözés egyik legnagyobb akadálya a megfelelő anyagi háttér hiánya. Okos dolog ilyenkor szakértő segítségét kérni, aki nemcsak egy-egy hitellel vagy pénzügyi termékkel, hanem tanácsokkal is ad a nagy lépés előtt

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!