Csak óvatosan a „jó vételekkel”!

2019. június 20.
Megosztás

5 tipp, hogyan ne verjék át lakásvásárláskor

Nem egyszerűek a lakáskeresők mindennapjai, a jó vételnek számító ingatlanokért nagy a harc, de nem árt vigyázni: gyakran a legkecsegtetőbb ajánlatok tartogatják a legtöbb buktatót! Összeállítottunk öt tippet, amivel a lakásvásárlók sok csapdát elkerülhetnek.

Új ingatlanár kalkulátor

Az OTP Ingatlanpont kalkulátora segítségével ingyen kiszámíthatja, hogy jelenleg mennyit ér egy adott ház vagy lakás és azt is megtudhatja, hogy miként változott az ára az elmúlt években.

Érdekel

Nem kizárt, hogy valóban remek áron sikerül gyöngyszemhez jutni, azonban legtöbbször nem véletlenül annyi a lakás ára amennyi. Kellő körültekintéssel persze kifizetődő lehet a vállalkozó szellem, ezért itt van öt tipp, miről nem szabad megfeledkezni a nagy sietségben:

  1. Nézze meg a környék ingatlanárait! Ha hasonló ingatlanok láthatóan többe kerülnek, mint a kiválasztott lakás, érdemes elkezdeni gyanakodni és különösen körültekintőnek lenni, jó eséllyel titkol valamit az eladó!
  2. Igyekezzen megszerezni a tulajdoni lapot, vagy még telefonon kérdezzen rá az ingatlan adataira! Érdemes a kis plusz munkát vállalni, hiszen gyorsan kiderülhet, hogy jelzálogjoggal terhelt-e az ingatlan, esetleg osztatlan közös tulajdonban van, stb. Van az a helyzet, amikor az adatok tudatában el sem érdemes indulni a lakást megnézni.
  3. Nézze meg milyen a környék! Az ingatlan árán nagyon sokat módosíthat, hogy kifejezetten nyugodt és biztonságos a környék vagy éppen pörgős, zajos és nagyobb a bűncselekmények száma.
  4. Nem csak a lakás, hanem a társasház is számít! Igyekezzen minél több információt szerezni a társasház helyzetéről. Hiába felújított, korszerű a lakás, ha az épület ilyen vagy olyan okokból rossz bőrben van (pl. rossz a szigetelés, folyamatosak a csőrepedések…stb).
  5. Kutakodjon az adott önkormányzat honlapján! Családi ház vagy építési telek vásárlásakor különösen ajánlott a helyi építési szabályzatokat alaposan átnézni. Hiába gyönyörű a panoráma a 100 éves tölgyfák árnyékából a budai hegyekben, ha a telken nem építhető családi ház.

A legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás, ha ingatlanközvetítőhöz fordul, aki segít elkerülni a bukatókat!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!