Buktuk a dobogós helyünket, de ezt a lakásvásárlást tervezők nem feltétlen bánják

2020. február 7.
Megosztás

Európában hazánk a korábbi évek dobogós helyezése után már „csak” a középmezőnyt vezeti az ingatlanok drágulásában. 2019. III. negyedévében, az egy évvel korábbi időszakhoz képest 7,8 százalékkal nőttek a magyarországi lakásárak. Ezzel az eredménnyel a 10. helyen állunk a 27 vizsgált európai ország listáján.

Ingatlanpont hirdetés

${product.price}

${product.address}, ${product.city}

${product.size} m2 terület

Mennyit ér a lakása?

Ingatlanár-kalkulátor néhány kattintással, folyamatosan frissülő adatokkal

Érdekel

Éves összehasonlításban az élen jelenleg Lettország áll 13,5 százalékkal, de Szlovákia, Luxemburg és Portugália lakásárai is több mint 10 százalék fölötti mértékben nőttek. Fontos megjegyezni, hogy egyik vizsgált országban sem volt árcsökkenés, három év folyamatos esés után még Olaszországban is emelkedett az árszint, igaz csak minimálisan (0,4 százalékkal).

Hazánk 2017. IV. negyedéve óta az európai dobogó tetején állt, így a mostani tízedik hely elég látványos visszaesést jelent. Váratlannak ugyanakkor nem mondható az eredmény, hiszen, ha pusztán a negyedéves adatokat vizsgáljuk, legutóbb, 2019. II. negyedévében már csak 0,2 százalékkal nőttek az árak, most pedig, a tavalyi harmadik negyedévben - Ciprus után - nálunk csökkent a második legnagyobb mértékben, 1,5 százalékkal három hónap alatt az árszint.

Az egyébként szintén beszédes adat az Eurostattól, hogy 2015 és 2019 harmadik negyedéve között a magyar lakások drágulása volt a leglátványosabb, szűk négy év alatt 60 százalékos.

Bár a most közölt, tavalyi harmadik negyedéves adatok még nem véglegesek, hiszen az adott időszak összes adásvételét még nem dolgozták fel, minden jel arra mutat, hogy 2019-ben megtört az évek óta tartó kétszámjegyű éves áremelkedési trend, és idén már visszafogottabb drágulás várható országosan. A lakásárak csökkenésére viszont nem lehet számítani, a lassuló árnövekedés még évekig elhúzódhat.

Hozzá kell tegyük, most is vannak már olyan területek, ahol visszatérni látszik az elmúlt években elfeledett – vásárlást megelőző – alkudozás az árról, a legfelkapottabb vidékeken és a népszerű lakástípusoknál azonban még mindig gyakori, hogy egymásra licitálnak a vevőjelöltek.

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!