Befékező újlakás-piacra érkezett a koronavírus, mi lesz így az árakkal?

2020. április 17.
Megosztás

A kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa megszüntetése, a piaci változások, valamint a jövő januártól érvényes, szigorú épületenergetikai követelmények együttes hatására már az idei első negyedévben visszaesett az induló beruházások, a kiadott új építési engedélyek száma. Az OTP Ingatlanpont szakértői azt vizsgálták meg, hogy a koronavírus-járvány hogyan befolyásolhatja a befejezés előtt álló, illetve az új projektek piaci helyzetét, mire figyeljenek, mire számítsanak a vásárlók a megváltozott körülmények között.

Vegyes képet mutat a magyarországi újlakás-piac: az új projektek száma csökkent, ami nem jó hír, az viszont kedvező fejlemény, hogy ennek következtében komoly kapacitások szabadultak fel az építőiparban, így a már futó beruházásokat elvileg gyorsan be lehet fejezni. A koronavírus-járvány miatt a külföldi vendégmunkások közül sokan ragadtak nálunk, illetve sok magyar munkavállaló hazatért Nyugat-Európából, ami enyhítheti az ágazatra korábban jellemző munkaerőhiányt. Az viszont gondot okoz, és összességében lassítja valamelyest a kivitelezést, hogy a járvány miatt át kell szervezni a folyamatokat: biztosítani kell az építkezéseken a dolgozók közötti megfelelő távolságot, valamint a munkavégzés egészségügyi előírásoknak megfelelő feltételei mellett az étkezési, és pihenési lehetőségeket is. Ezen felül egyre nagyobb kihívás az építőanyagok időben és megfelelő áron történő beszerzése.

Elhúzódó ügyintézés, ügyfélkockázatok kezelése

Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint a befejezés előtt álló beruházásoknál az engedélyeztetési folyamatok, a földhivatali eljárások, valamint a közművekkel kapcsolatos ügyintézés esetleges lassulása, illetve a benyújtott kérelmek feltorlódása miatt csúszhatnak a lakás-átadások. Más, a beruházással kapcsolatos nehézségek elkerülése érdekében az új ügyfeleknek érdemes már a szerződés megkötése előtt alaposan ellenőrizniük is a beruházókat.

Csak biztos finanszírozási alapokon álló, jól dokumentált referenciamunkákkal rendelkező beruházóval érdemes megállapodni, de a vásárlást segítő közvetítői hálózatok közül is érdemes olyat választani, amelyik valóban megvizsgálja a különböző projektek pénzügyi és szakmai hátterét. Mindenképpen érdemes ellenőrizni vagy ellenőriztetni az érvényes és jogerős építési engedély és a generálkivitelezőkkel kötött szerződés meglétét, továbbá a tulajdoni viszonyok rendezettségét, hogy az esetleges kellemetlenségeket elkerülhetők legyenek.

Mi lesz az árakkal?

Mennyit ér a lakása?

Ingatlanár-kalkulátor néhány kattintással, folyamatosan frissülő adatokkal

Érdekel

Az újépítésű lakások piacán nem történt jelentős árváltozás az idei első negyedévben. Azoknál a befejezés előtt álló projekteknél, amelyeknél még az 5 százalékos, kedvezményes áfával értékesíthetik a lakásokat 2023 végéig, már tavaly év végén megugrottak az árak, tartalékot biztosítva az új, immár 27 százalékos áfájú beruházásokhoz. Ezeknél a fejlesztéseknél a lakások nagy része már gazdára talált, így a beruházókon nincs komoly értékesítési nyomás, ki tudják várni a megfelelő pillanatot az eladásra. A 27 százalékos áfával induló projektek beruházói pedig eleve magasabb értékesítési árral kalkuláltak, így egyik területen sem nyílik igazán tér alkura, vagy engedményre. Persze egy kedvezőtlenebb fekvésű, rosszabb beosztású vagy éppen luxuskategóriába tartozó, így az átlagosnál nehezebben értékesíthető lakásnál elképzelhető, hogy az eladó enged valamennyit a vevőnek. Ez attól is függ, hogy az adott projektnél milyen kedvezményes értékesítési stratégiát alkalmaznak a beruházás indulásánál, vagy éppen a lezárásánál.

A „zöldebb” lakás drágább is lesz

Árfelhajtó tényező a lakásépítésben, hogy bő nyolc hónap múlva, 2021. január 1-jétől új energetikai követelmények lépnek életbe. Ettől kezdve csak olyan lakások kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek energiaigénye nulla közeli, és elsődleges energiaszükségletük (fűtés és meleg víz) legalább 25 százalékát megújuló forrásból biztosítják. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint a szigorodó előírások miatt az újépítésű lakások értéke átlagosan akár 15-20 százalékkal is meghaladhatja majd a hasonló méretű és adottságú, felújított lakásokét. Valamennyi tényezőt összesítve, az újépítésű lakások szűkülő piacán nem várható árcsökkenés az elkövetkező időszakban.

Az OTP Ingatlanpont Az OTP Ingatlanpont az OTP Csoport tagja, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő ingatlanközvetítő hálózata. A 2011-es alapítása óta a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált. Jelenleg országszerte már több mint 70 irodában, 700 felkészült szakember segíti az ingatlanok értékesítését. A társaság egyedülállóan ötvözi az ingatlan- és a hitelintézeti szakértelmet, így az otthonteremtéshez szükséges pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat is kínál ügyfeleinek. A hálózat széleskörű üzleti, partneri kapcsolatokkal is rendelkezik, így a kínálatban az újépítésű ingatlanok gazdag választéka is elérhető. Az OTP Ingatlanpont mindemellett rendszeresen publikál szakértői elemzéseket a hazai ingatlanpiac helyzetéről, folyamatairól.

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Kérj visszahívást, hogy szakértő kollégánk segíthessen!

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!