A lakásvásárlás járulékos költségei

2019. június 20.
Megosztás

A vételár átutalásával korántsem ér véget a kiadások sora

Mennyit ér a lakása?

Ingatlanár-kalkulátor néhány kattintással, folyamatosan frissülő adatokkal

Érdekel

Megtalálta álmaid lakását? Ne csak az ingatlan árát figyelje, nem szabad megfeledkezni a további kiadásokról sem, azaz a járulékos költségekről. Célszerű költségvetést készíteni, mert a pár tízezer forintos egyszeri összegektől kezdve akár többmilliós tételek is adódhatnak.

Összegyűjtöttünk négy olyan tételt, amiket semmi esetre se hagyjon figyelmen kívül, ugyanis akár súlyos százezrek múlhatnak rajta:

  1. Ügyvédi költség: ingatlan adásvételi szerződés csak ügyvéddel köthető, aminek a további költségeit nem szabad elfelejteni.
  2. Illeték: aki lakást vásárol, annak ingatlanszerzési illetéket kell fizetnie, amely egységesen, az ingatlan típusától függetlenül 4 százalék, és amit az ingatlan forgalmi értéke alapján kell számolni. Előfordulhat, hogy az illeték megfizetése alól mentesülhet a vásárló, amiről mindenképpen érdemes az ingatlanközvetítőt, vagy az ügyvédet kikérdezni.
  3. Lakáshitel: ha a lakásvásárláshoz hitelt veszünk fel, nem árt számolni az egyszeri tételekkel (például a közjegyzői és a folyósítási díjjal), de a legkomolyabb falat az évek során rendszeresen jelentkező tőketörlesztés és kamat.
  4. Ingatlanközvetítői jutalék: ezt általában a lakás eladója fizeti, de előfordulhat olyan is, hogy az eladóktól kevesebbet kérnek, helyettük a vevőknek is kell jutalékot fizetniük. Erről mindenképpen kérjünk tájékoztatót.

+ „apróságok”: Egy lakásvásárlás során egyéb kisebb-nagyobb költségek adódhat, amikkel jó időben számolni. Érdemes kisebb pénzt félretenni az ilyen helyzetekre és felkeresni egy olyan ingatlanközvetítőt, aki tisztában van az adott ingatlan megvásárlásával járó egyéb terhekkel, így nem érhetnek minket váratlan meglepetések.

Ezek is érdekelhetnek

Kérdésed van a lakáshitelekről?

Foglalj időpontot fiókunkba Messengeren!